20 Şubat 2011 Pazar

Gemi Turları 63 Bin Rus Mersini ve Sivri Burun Karadeniz i

Haber Fatih Mehmet Kürkçü - Ekonomik değeri yüksek havyarı ile bilinen, Karadeniz turları kıyılarında yerli balık türü iken yok olma tehlikesi ile yüz yüze gelen Mersin balıklarının sayısı Karadeniz'de artırılacak. Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yetiştirilen binlerce Mersin balığı yavrusu Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne bırakılacak.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ve DSİ tarafından yürütülen, 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi Projesi' kapsamında Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda çalışmalar sürüyor.

İstasyonda Rusya turları'dan getirilen Mersin Balığı yumurtalarından yavru üretimi yapılırken, yetkililer yavruların yarım kilo ağırlığına ulaştığını belirtti.

Devlet Su İşler (DSİ) Samsun 7. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, istasyonda inceleme yaptığı sırada AA muhabirinin de sorularını yanıtladı.

İstasyon'da 1989 yılından bu yana aynalı sazan üretilirken 1993 yılında tam kontrollü üretime geçildiğini, 150 dekar alanda 42 adet havuzda üretim yapıldığını söyleyen Yiğitsoy, tesislerde 2007 yılında pullu sazan üretimine geçildiğini ve bugüne kadar Samsun, Kastamonu, Trabzon, Sivas ve Artvin DSİ Bölge Müdürlüklerine bağlı baraj ve göllerine, balıklandırma çalışmaları kapsamında yaklaşık 55 milyon adet aynalı ve pullu sazan yavrusu bırakıldığını söyledi.

Yiğitsoy, DSİ tarafından inşa edilen ve işletilen Türkiye'de 6 istasyondan biri olan Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nun yılda 6 milyon yavru balık kapasitesiyle en büyük tesis olduğunu vurguladı.

- 'İSTASYON'DA MERSİN BALIĞI ÜRETİMİNDE YÜZDE 95 BAŞARI' -



Mersin balıklarının Karadeniz'de yeniden hayat bulması için sürdürülen projede Mersin balıklarının istasyonda üretildiğine işaret eden Yiğitsoy, 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi' adlı projenin 2010 yılında başlatıldığını, özellikle Türkiye'de ve tüm dünyada nesli tükenmekte olan ancak ekonomik değeri çok yüksek Mersin balığı üretim çalışmalarına başlandığını belirtti.

Rusya'dan getirilen yumurtaların burada yavru üretimi amacıyla kullanıldığını anlatan Yiğitsoy, 'Arkadaşlarımı kutlarım. Rusya'dan getirilen yumurtalardan Mersin balığı üretiminde yüzde 95 oranında başarı sağlanmıştır. Havuzlarımızda artık yarım kiloyu geçmiş balıklarımız oluşmuştur. Burada amaç Mersin balığı üretimi ve neslinin korunması yönündeki çal tatil ışmaların aralıksız devam etmesidir' dedi.

Yetiştirilen Mersin balıklarının halkalanarak Karadeniz'e dökülen üç büyük akarsu olan Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne bırakılacağını söyleyen Yiğitsoy, Samsun'da Mersin balığının göç yolları ile ilgili çalışmaların başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

'Mersin balıklarının nehirlerde bunların nereye bırakılacağı, nasıl takip edileceği gibi bilimsel çalışmalar başladı. Bu balıklar Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerine bırakılacak. Bu bırakılan balıkların hepsi markalanacak. Bu markalarla bu balıkların yaşamları göç yolları takip edilecek. Tabi bırakıldıkları yerden beslenmek için denize açılacaklar. 4 veya 5 yıl denizde barınacaklar. Yumurtlama dönemi geldiği zamanda tekrar bırakıldıkları yere dönecekler. Bunlarda hep kayıt altına alınacak. Eğer amacına ulaşırsa şuan hedeflen program doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Bu konuda çok büyük ekonomik değer kazanan ülkeler var. Bu ekonomik değeri ülkemize kazandırmak içinde DSİ olarak biz de varız. Bununla da mutluyuz.'



- 63 BİN ADET MERSİN BALIĞI YAVRUSU KIZILIRMAK, YEŞİLIRMAK VE SAKARYA NEHRİ'NE BIRAKILACAK-



Su Ürünleri Baş Mühendisi Hakan Buldu ise, tesiste Rus mersini ve sivri burun olmak üzere iki cins Mersin balığının üretildiğini kaydetti.

Buldu, Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda Rusya'dan getirilen 65 bin adet döllenmiş yumurtanın tesiste açılarak larva daha sonra yüzde 95 oranındaki başarıyla 8 aylık yaklaşık 63 bin adet yavru Mersin balığı haline geldiğini belirtti.

Mersin balıklarının nesli tükenmek üzere olan canlı varlıklarımız arasında yer aldığına işaret eden Buldu, 'Mersin balığı, 5-10 senede ergen hale gelmesi, türüne göre bir sene yumurta verip 1 veya 2 sene vermemesi bilinçsiz avcılık, havyarının aşırı değerli olması gibi sebeplerden dolayı Türkiye de Karadeniz kıyılarında yerli balık türü iken yok olma tehlikesine girmiştir. Bu açıdan yürütülen projenin başarısı çok önemlidir' dedi.

Buldu, anaç olarak üretilen 63 bin adet Mersin balığının büyük kısmının markalanarak mart ve nisan aylarında doğal ortamları olan Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne bırakılacağını, bir kısmının da teşvik amacıyla özel tesislere dağıtılacağını söyledi.

Mersin balığının 'Siyah Altın' olarak ifade edilen havyarının ekonomik değerinin çok yüksek olduğuna işaret eden Buldu, siyah havyarın kilosunun 5-7 bin dolar arasında değiştiğini, Mersin balığı havyarının restoranların dışında kozmetik sanayi ve cilt bakımında da kullanıldığını sözlerine ekledi.

(KÜ-DLK-HRN-OSM) - Amasya turları (Anadolu Ajansı)
63 Bin 'Rus Mersini' ve 'Sivri Burun' Karadeniz i Tatil Gemi TurlarıHaber Fatih Mehmet Kürkçü - Ekonomik değeri yüksek havyarı ile bilinen, Karadeniz turları kıyılarında yerli balık türü iken yok olma tehlikesi ile yüz yüze gelen Mersin balıklarının sayısı Karadeniz'de artırılacak. Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yetiştirilen binlerce Mersin balığı yavrusu Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne bırakılacak.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ve DSİ tarafından yürütülen, 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi Projesi' kapsamında Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda çalışmalar sürüyor.

İstasyonda Rusya turları'dan getirilen Mersin Balığı yumurtalarından yavru üretimi yapılırken, yetkililer yavruların yarım kilo ağırlığına ulaştığını belirtti.

Devlet Su İşler (DSİ) Samsun 7. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, istasyonda inceleme yaptığı sırada AA muhabirinin de sorularını yanıtladı.

İstasyon'da 1989 yılından bu yana aynalı sazan üretilirken 1993 yılında tam kontrollü üretime geçildiğini, 150 dekar alanda 42 adet havuzda üretim yapıldığını söyleyen Yiğitsoy, tesislerde 2007 yılında pullu sazan üretimine geçildiğini ve bugüne kadar Samsun, Kastamonu, Trabzon, Sivas ve Artvin DSİ Bölge Müdürlüklerine bağlı baraj ve göllerine, balıklandırma çalışmaları kapsamında yaklaşık 55 milyon adet aynalı ve pullu sazan yavrusu bırakıldığını söyledi.

Yiğitsoy, DSİ tarafından inşa edilen ve işletilen Türkiye'de 6 istasyondan biri olan Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nun yılda 6 milyon yavru balık kapasitesiyle en büyük tesis olduğunu vurguladı.

- 'İSTASYON'DA MERSİN BALIĞI ÜRETİMİNDE YÜZDE 95 BAŞARI' -



Mersin balıklarının Karadeniz'de yeniden hayat bulması için sürdürülen projede Mersin balıklarının istasyonda üretildiğine işaret eden Yiğitsoy, 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi' adlı projenin 2010 yılında başlatıldığını, özellikle Türkiye'de ve tüm dünyada nesli tükenmekte olan ancak ekonomik değeri çok yüksek Mersin balığı üretim çalışmalarına başlandığını belirtti.

Rusya'dan getirilen yumurtaların burada yavru üretimi amacıyla kullanıldığını anlatan Yiğitsoy, 'Arkadaşlarımı kutlarım. Rusya'dan getirilen yumurtalardan Mersin balığı üretiminde yüzde 95 oranında başarı sağlanmıştır. Havuzlarımızda artık yarım kiloyu geçmiş balıklarımız oluşmuştur. Burada amaç Mersin balığı üretimi ve neslinin korunması yönündeki çal tatil ışmaların aralıksız devam etmesidir' dedi.

Yetiştirilen Mersin balıklarının halkalanarak Karadeniz'e dökülen üç büyük akarsu olan Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne bırakılacağını söyleyen Yiğitsoy, Samsun'da Mersin balığının göç yolları ile ilgili çalışmaların başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

'Mersin balıklarının nehirlerde bunların nereye bırakılacağı, nasıl takip edileceği gibi bilimsel çalışmalar başladı. Bu balıklar Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerine bırakılacak. Bu bırakılan balıkların hepsi markalanacak. Bu markalarla bu balıkların yaşamları göç yolları takip edilecek. Tabi bırakıldıkları yerden beslenmek için denize açılacaklar. 4 veya 5 yıl denizde barınacaklar. Yumurtlama dönemi geldiği zamanda tekrar bırakıldıkları yere dönecekler. Bunlarda hep kayıt altına alınacak. Eğer amacına ulaşırsa şuan hedeflen program doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Bu konuda çok büyük ekonomik değer kazanan ülkeler var. Bu ekonomik değeri ülkemize kazandırmak içinde DSİ olarak biz de varız. Bununla da mutluyuz.'



- 63 BİN ADET MERSİN BALIĞI YAVRUSU KIZILIRMAK, YEŞİLIRMAK VE SAKARYA NEHRİ'NE BIRAKILACAK-



Su Ürünleri Baş Mühendisi Hakan Buldu ise, tesiste Rus mersini ve sivri burun olmak üzere iki cins Mersin balığının üretildiğini kaydetti.

Buldu, Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda Rusya'dan getirilen 65 bin adet döllenmiş yumurtanın tesiste açılarak larva daha sonra yüzde 95 oranındaki başarıyla 8 aylık yaklaşık 63 bin adet yavru Mersin balığı haline geldiğini belirtti.

Mersin balıklarının nesli tükenmek üzere olan canlı varlıklarımız arasında yer aldığına işaret eden Buldu, 'Mersin balığı, 5-10 senede ergen hale gelmesi, türüne göre bir sene yumurta verip 1 veya 2 sene vermemesi bilinçsiz avcılık, havyarının aşırı değerli olması gibi sebeplerden dolayı Türkiye de Karadeniz kıyılarında yerli balık türü iken yok olma tehlikesine girmiştir. Bu açıdan yürütülen projenin başarısı çok önemlidir' dedi.

Buldu, anaç olarak üretilen 63 bin adet Mersin balığının büyük kısmının markalanarak mart ve nisan aylarında doğal ortamları olan Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne bırakılacağını, bir kısmının da teşvik amacıyla özel tesislere dağıtılacağını söyledi.

Mersin balığının 'Siyah Altın' olarak ifade edilen havyarının ekonomik değerinin çok yüksek olduğuna işaret eden Buldu, siyah havyarın kilosunun 5-7 bin dolar arasında değiştiğini, Mersin balığı havyarının restoranların dışında kozmetik sanayi ve cilt bakımında da kullanıldığını sözlerine ekledi.

(KÜ-DLK-HRN-OSM) - Amasya turları (Anadolu Ajansı)
63 Bin 'Rus Mersini' ve 'Sivri Burun' Karadeniz i Tatil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder